کتابها و منابع کتابخانه را میتوان با روشهای گوناگونی طبقهبندی و دستهبندی کرد. ردهبندی کنگره که توسط کتابخانه کنگره ایالات متحده آمریکا تدوین و ارائه شده است. به این ردهبندی برای اختصار ردهبندی L.C ۳هم گفته میشود.
از دوران گذشته تا حال، با کتابدارانی آشنا می شویم که همواره در تلاش یافتن راهی برای نظم دادن به مجموعه های کتابخانه ها بوده اند. در حال حاضر با گسترش علم و تکنولوژی و رایانه ای شدن امور ، انواع مختلفی از نرم افزار کتابخانه به بازار آمده اند که از این روش های رده بندی پشتیبانی می کنند و کار کتابداری را برای همه راحت تر کرده اند. در این مقاله به بررسی یکی از پر طرفدارترین رده بندی های کتابخانه می پردازیم.
برای نظم بخشیدن و دستیابی سریع به منابع کتابخانه لازم است منابع آن بر مبنای مشخصی مرتب شده و در کنار هم قرار گیرد. کتابها و منابع کتابخانه را میتوان با روشهای گوناگونی طبقهبندی و دستهبندی کرد. به عنوان مثال میتوان قطع، رنگ، تاریخ انتشار یا ملاکهای دیگری را برای این دستهبندی انتخاب کرد. ولی به نظر میرسد مفیدترین راه برای انجام این کار طبقهبندی منابع بر اساس موضوع است چرا که با این روش تمامی کتابهای مربوط به یک موضوع در کنار هم قرار میگیرد و فردی که به دنبال اطلاعات در مورد آن موضوع است، میتواند به آسانی منابع مورد نظرش را پیدا کند و با منابع جدید و بیشتری نیز در کنار آن منابع آشنا شود.
اما برای این که میان همه کتابخانهها در چینش و طبقهبندی کتابها هماهنگی وجود داشته باشد لازم است استاندارد و نظام خاصی تعریف شود تا همگان از آن پیروی کنند. برای این منظور دو نظام ردهبندی در اکثر کتابخانههای جهان پذیرفته شده و منابع را با یکی از آن دو سازماندهی میکنند. این دو ردهبندی بینالمللی عبارتاند از:
1- ردهبندی دهدهی دیویی که توسط یک کتابدار آمریکایی به نام ملویل دیویی۱ تدوین شد و در حال حاضر پرکاربردترین روش رده بندی در سطح جهان است. به این ردهبندی اختصارا D.D.C۲ گفته میشود.
2- ردهبندی کنگره که توسط کتابخانه کنگره ایالات متحده آمریکا تدوین و ارائه شده است. به این ردهبندی برای اختصار ردهبندی L.C ۳هم گفته میشود.
ردهبندی کتابخانه کنگره
ردهبندی کتابخانهای کنگره (LCC)، روشی برای ردهبندی موضوع کتب و دانشها است و به جای کدگذاری شماره، یک یا چند حرف انگلیسی را برای ترتیب موضوعات کلی در نظر گرفته و از اعداد برای توسعه آن بهره بردهاست.
این ردهبندی اساس نظام ردهبندی کتابخانه کنگره آمریکا میباشد. این طرح متشکل از ۲۱ رده در قالب حروف الفبای انگلیسی میباشد و در حال حاضر از ۲۶ حرف الفبا حروف I,O،W,X،Y در این ردهبندی به کار نمیرود و برای گسترشهای آینده ذخیره شدهاند. این نظام، موضوعی و ساختار آن به صورت سلسله مراتبی از کل به جز است و حروف بزرگ در کنار رده اصلی برای ردههای فرعی به کار میرود. همچنین برای تقسیمات فرعی از اعداد صحیح استفاده میشود.